Ten produkt nie występuje już w magazynie
Nowy produkt
Data dostępności:
Miód ma odcień ciemnych brązów. Cechuje go silny aromat kwiatów gryki. Trudno krystalizuje, po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą, kropkuje.
Bardzo słodki. Zalecany dla ludzi starszych. Mocno uodparnia. Pomocny w leczeniu anemii, serca, naczyń krwionośnych i w diecie antynowotworowej. Pomaga w przyswajaniu witaminy C, reguluje przepustowość ścianek włosowatych naczyń krwionośnych, tym samym przeciwdziała miażdżycy. Zalecany w nerwicach i stanach wyczerpania psychicznego.
Zalecany przy niedoborze żelaza w organizmie oraz rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych. Spożywanie miodu gryczanego przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi. Jest stosowany przy leczeniu nerwic serca i żołądka, wskazany przy kruchości naczyń krwionośnych. Ze względu na dużą zawartość rutyny przypisuje mu się również właściwości odmładzające.
Gryka kwitnie w Polsce od lipca do sierpnia. Roślina ta jest źródłem cennych witamin i soli mineralnych.