Ten produkt nie występuje już w magazynie
Nowy produkt
Data dostępności:
Jest to miód wiosenny, bardzo popularny w Polsce. Znaczna przewaga glukozy nad fruktozą powoduje szybką krystalizację a sam miód przyjmuje mazistą konsystencję oraz biało-kremową barwę. Jego zapach przypomina woń kwiatów rzepaku.
Rzepak to roślina uprawiana w naszym klimacie głównie w celu produkcji olejów i pasz. Jest również źródłem wielu substancji leczniczych. Przepięknie kwitnie na żółto na przełomie kwietnia i maja.
Miód rzepakowy jasny miód o neutralnym smaku. Niekiedy jest lekko gorzkawy lub obojętny. Bardzo szybko i łatwo się krystalizuje.
Duża zawartość cukrów prostych, przede wszystkim glukozy i fruktozy, czyni miód rzepakowy przydatnym w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia. Kolejną grupę schorzeń, w których wykorzystuje się cenne właściwości cukrów prostych, są schorzenia wątroby i dróg żółciowych. Miód rzepakowy stosuje się także pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej. Wykazuje działanie ściągające i przyspieszające gojenie, ziarninowanie i bliznowacenie ran. Wyrównuje w organizmie niedobory potasu. Obniża ciśnienie krwi. Polecany przy chorobach układu krążenia (miażdżycy), chorobach wątroby, przy stanach zapalnych, przy schorzeniach skóry. Stosowany zewnętrznie przy oparzeniach. Działa leczniczo na niewydolność naczyniową. Przyśpiesza leczenie wrzodów trawiennych żołądka i dwunastnicy. Pod kontrolą lekarza może być stosowany przez cukrzyków.
Waga 350g