Ten produkt nie występuje już w magazynie
Nowy produkt
Data dostępności:
Papuaska arabika, uprawiana w dolinie Wahgi, w centralno-zachodniej częsci tego kraju, jest równie egzotyczna, jak uprawiający ją mieszkańcy. Pierwsze szczepki kawowca, przeniesione z Indonezji w latach 30-tych XX wieku, świetnie przyjęły się na papuaskich wyżynach. Ta kawa, wypalona nieco delikatniej, wcale nie łagodnieje - wręcz przeciwnie - pokazuje charakterystyczny choć niezwykle trudny do opisania "pazur".
Moc: ***
Trwałość smaku: ****
Kwaskowatość: ***
Podgatunek: Typica, Arusha
Region upraw: Wioska Waghi
Wysokość upraw: 1550 m.n.p.m.
Okres zbiorów: Kwiecień-Wrzesień
Metoda zbiorów: ręczna
Obróbka: mokra (washed), fermentacja wisienek 3 dni, z płukaniem po każdym dniu
Suszenie: na słońcu
Sortowanie i sito: ręczne