Ten produkt nie występuje już w magazynie
Nowy produkt
Data dostępności:
Podgatunek: Catuai, Parainema
Region upraw: Siguatepeque
Wysokość upraw: 1200-1600 m.n.p.m.
Okres zbiorów: Grudzień-Marzec
Obróbka: mokra (washed)
Suszenie: naturalne
Profil sensoryczny: ciemna czekolada, cytrusy, morela
Punktacja SCA: 83,0
Moc: 4/5
Profil palenia: średni + (espresso)
Preferowane metody zaparzania: espresso, kafetiera
Górzyste krajobrazy Hondurasu, pokryte niekończącymi się lasami i dżunglami pełnymi dzikiej przyrody sprawiają, że kraj ten nazywany jest „zielonymi płucami” Ameryki Środkowej.
Kawa Los Geranios, uprawiana jest na wysokościach górskich pasm Comayagua i Montecillos w zachodnio-centralnej części Hondurasu. Łagodny klimat tego regionu stwarza doskonałe warunki do produkcji wysokiej jakości kawy. Obszar ten obfituje w tropikalne lasy deszczowe, dzięki czemu kawa często rośnie w cieniu rodzimych roślin.
Los Geranios jest produkowana przez drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni COHORSIL, założonej w 1980 roku. Spółdzielnia ma ponad 40-letnie doświadczenie w produkcji kawy i działa zgodnie z zasadami odpowiedzialności społecznej i ekologicznej, dbając o zasoby naturalne regionu. Rolnicy stosują najlepsze praktyki rolnicze i specjalne techniki, aby stale zwiększać wydajność i poprawiać jakość swoich upraw.
Kawy uprawiane przez około 1 200 członków spółdzielni to głównie odmiany Catuai, Parainema i IHCAFE-90. Podczas zbiorów owoce kawy są zbierane ręcznie, a następnie przetwarzane w spółdzielni metodą mokrą. Po usunięciu miąższu i fermentacji, ziarna są dokładnie myte czystą wodą, aby usunąć resztki miąższu i zanieczyszczenia, a następnie suszone na patio do osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności (około 12,5%).
Po wysuszeniu, spakowaniu w 60-kilogramowe worki jutowe, trafiają do naszej palarni i są wypalone w profilu espresso. A to już krótka droga do Waszych filiżanek.