Mexico Las Hortensias, Organic

Nowy produkt

27,25 złbrutto

Podgatunek: Bourbon, Typica, Caturra
Region upraw: Motozintla, Sierra Mariscal, Chiapas
Wysokość upraw: 1100-1350 m.n.p.m.
Okres zbiorów: Grudzień-Marzec

Obróbka: mokra (washed)
Suszenie: naturalne
Profil sensoryczny: kakao, czerwona pomarańcza, mandarynka
Punktacja SCA: 83,0
Moc: 4/5

 

Kawa została po raz pierwszy wprowadzona do Meksyku pod koniec XVIII wieku. Obecnie kraj uprawia ją w 16 stanach, choć większość produkcji koncentruje się na południu. Chiapas, Oaxaca i Veracruz to główne regiony kawowe, w których powstaje różnorodna gama kaw premium – od delikatnych, lekkich odmian po słodsze kawy o nutach karmelu i czekolady. Te unikalne smaki są wynikiem wielu różnych mikroklimatów o zróżnicowanych wzorcach opadów oraz bogatych gleb występujących w całym kraju. Ponadto Meksyk jest jednym z największych eksporterów kawy organicznej na świecie.

Chiapas dominuje w produkcji kawy w Meksyku, odpowiadając za 40% całkowitych zbiorów w kraju. Kawa tutaj jest uprawiana na wysokości od 1 300 do 1 700 m n.p.m. i korzysta z różnorodności wysokości, mikroklimatów oraz żyznych, wulkanicznych gleb. Zazwyczaj można tu znaleźć zrównoważony profil smakowy, charakteryzujący się nutami czekolady, karmelu i cytrusów.

Poprzez Las Hortensias, chcemy ukazać potencjał kaw organicznych pochodzących z Meksyku. To przetwarzane metodą "mokrą" ziarno pochodzi z Motozintli, stolicy Sierra Mariscal w stanie Chiapas, położonej tuż przy granicy z Gwatemalą. Oprócz certyfikacji jako kawa organiczna, Las Hortensias posiada oznaczenie SHG EP. SHG oznacza „Strictly High Grown” i określa, że kawa była uprawiana na wysokościach powyżej 1 200 m n.p.m., a EP oznacza „European Preparation”.

Produkty powiązane

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

9 Inne produkty w tej samej kategorii