Ten produkt nie występuje już w magazynie
Nowy produkt
Data dostępności:
Podgatunek: Bourbon, Typica, Sarchimor, Caturra, Catuai
Region upraw: Chiapas
Wysokość upraw: 1100-1500 m.n.p.m.
Okres zbiorów: Grudzień-Marzec
Metoda zbiorów:
Obróbka: mokra (washed)
Suszenie: naturalne
Profil sensoryczny: karmel, brzoskwinia, winogrona
Moc: 3/5
Meksyk produkuje wysokiej jakości ziarno, od delikatnych o lekkim smaku, do słodszych, cięższych, z nutami karmelu czy czekolady. Unikalne smaki powstają dzięki różnym mikroklimatom, bogatym glebom i zróżnicowanym opadom deszczu w całym kraju. Kawa uprawiana jest w cieniu drzew, co wspiera naturalną ekologię.
Ostatnie lata były trudne dla meksykańskich producentów kawy. Choroby liści i starzejące się drzewa (w których cieniu dojrzewa kawowiec) znacznie obniżyły produkcję. Wiele kobiet zostało na farmach, nie tylko pracując jako rolnicy, ale stając się również przedsiębiorcami i strażnikami tradycji. Mimo to, nierówność płci, zwłaszcza na wsi, jest nadal obecna. Meksykańska "Cafe de Mujeres" to kawa uprawiana przez 212 kobiet z regionów Sierra i Frailesca w Chiapas, które swoją ciężką pracą dążą do eliminacji nierówności i tworzenia nowych możliwości ekonomicznych.
Gdy ziarna kawy dojrzeją, są starannie selekcjonowane. Po zebraniu, są obrabiane i poddawane kontrolowanemu procesowi fermentacji. Następnie kawa jest suszona na słońcu i chroniona przed wilgocią oraz ekstremalnym upałem. Po wysuszeniu, ziarna są dalej przetwarzane i eksportowane - trafiając w ten sposób również do naszej Palarni kawy.