W pewnym momencie naszej przygody ze świeżo paloną kawą (najodpowiedniejszym byłby na kilka sekund przed jej zaparzeniem) dosięga nas konieczność podjęcia decyzji o jej zmieleniu. Ponieważ sposobów parzenia naszego ulubionego napoju jest co najmniej kilka, każdy z nich wymaga nieco innego rozdrobnienia ziarna tak, aby wydobyć z niego to, co najlepsze. Dla uproszczenia możemy przyjąć trzy podstawowe gradacje przemiału, które będą miały zastosowanie:

 

Zmielona kawa

 

Zmielić kawę grubo potrzebujemy, gdy lubimy używac urządzeń typu praska francuska, czy ekspres przelewowy. Ponieważ działanie tych urządzeń polega na odseparowaniu kawowych fusów od wody za pomocą różnego rodzaju filtrów (tłoczka w prasce, bądź papierowego filtra w ekspresie przelewowym), odpowiednio grubszy przemiał nie zapycha nam porów owych filtrów i cały proces jest w ogóle możliwy. Gdy zaparzana w taki sposób kawę zmielimy zbyt drobno, funkcjonalność naszych gadżetów mocnio spadnie.

 

Młynek ręczny

 

Zmielić kawę średnio warto wtedy, gdy operujemy już jakimkolwiek ciśnieniem. Takowe występuje na przykład w popularnych kafetierach, gdzie woda pod niewielkim ciśnieniem przepychana jest przez sitko, w którym znajduje się kawa. Wyciągamy w ten sposób nieco więcej kawowych aromatów, dlatego też kafetiery oferują dość mocny i intensywny napar.

 

Najdrobniejszy przemiał stosowany jest w ekspresach ciśnieniowych (tutaj ważna jest dokładniejsza regulacja młynka, aby uzyskać pożądana ilość kawy w odpowiednim czasie), gdzie niewielka porcja gorącej wody wyciska z naszej kawy to, co najlepsze. Również kawa zaparzana metodą "po turecku" (wbrew pozorom nie oznacza to popularnej "zalewajki") wymaga, aby ziarna były zmielone niezwykle drobno.

 

Portafilter

 

Jeśli już musimy zmielić kawę w momencie zakupu (można to oczywiscie zrobić w naszej palarni), warto zastanowić się, w jaki sposób będziemy ją spożywać. Ważne jest jednak, aby maksymalnie skrócić czas pomiędzy zmieleniem a zaparzeniem tak, aby jak najmniej cennego aromatu uciekło nam do atmosfery. Używajac prostych domowych urządzeń do parzenia (szczególnie kafetiery, praski czy ekspresu przelewowego) warto zaopatrzyć się choćby i w ręczny młynek - dzięki temu jakość tego, co potem uzyskamy w filiżance będzie na znacznie wyższym poziomie. Jeśli posiadamy w naszym arsenale AGD stary nożowy młynek elektryczny (swego czasu bardzo popularny produkt wschodnioniemieckiej myśli technicznej) - musimy tylko uważać, aby nie przegrzać ziarna i mielić kawę krótkimi naciśnięciami guzika.

 

tekst & foto: Palarnia kawy "erakawy", Szczecin. Wszelkie prawa zastrzeżone.


Najczęściej kupowane

Producenci

Brak producentów

Nowe produkty

  • Worek po kawie - juta
    Worek po kawie - juta

    Przysłużył się do transportu kawy, teraz Ty możesz dać mu drugie życie.

    2,00 zł
  • Worek po kawie - PP
    Worek po kawie - PP

    Przysłużył się do transportu kawy, teraz Ty możesz dać mu drugie życie.

    2,00 zł

Dostawcy

Brak dostawców

Tagi

Recent Articles