Porcelanowy dripper (drip, filtr) do zaparzania kawy

Nowy produkt

49,00 złbrutto

Oferowany przez nas dripper wykonany jest z pięknej, niezwykle eleganckiej, angielskiej porcelany w białym kolorze, którą można myć w zmywarce. Średnica dolnego talerzyka w filtrze to ok. 10,5 cm. Do dripa pasują filtry papierowe w rozmiarze 2 (dostępne w naszym sklepie internetowym). Oferowany dripper pozwala na uzyskanie mniej więcej 1 filiżanki kawowego naparu.

Dla mniej wtajemniczonych wyjaśniamy, że dripper, drip (czasami nazywany także filtrem) to  bardzo prosty w obsłudze zaparzasz do kawy metodą przelewową, który doskonale sprawdzi się w pracy, w domu, jak i podczas wakacyjnych podróży. Dzięki niemu uzyskamy pełną w smaku kawę, co najmniej tak wyśmienitą, jak zaparzana w ekspresie przelewowym. Tyle tylko, że kawę możemy zaparzyć w ilości zdecydowanie mniejszej, dla jednej osoby bądź ew. dwóch. Dripper – dzięki swoim klasycznym wymiarom - pasuje do większości kubków. To doskonała alternatywa dla tych, którzy nie chcą inwestować w drogi sprzęt kawowy.  Znajdujące się wewnątrz pionowe prążki (wewnętrzne żebrowanie) przyczyniają się do uzyskania, wyraźnego, świeżego i zarazem aromatycznego, czystego smaku kawy.

Użycie dripa jest niezwykle proste. Otóż poza dripem niezbędna jest świeżo palona kawa, zmielona dość grubo, troszkę grubiej niż do kafetiery, w ilości, jaką zamierzamy za chwilę zużyć. Ilość kawy zależna jest od indywidualnych preferencji smakosza, jednak wskazówką niech będzie następująca proporcja: 1 gram kawy na 15 ml wody (w dripperze mieści się ok. 400 ml), więc aby uzyskać np. 360 ml naparu, należy wsypać do dripa (a dokładniej do umieszczonego uprzednio w nim papierowego filtra) ok. 24 gramy kawy, tj. 3 łyżki stołowe. Wcześniej jednak dobrze jest do założonego w dripperze papierowego filtra wlać zagotowaną wodę, zalewając dripa do pełna. Taki zabieg pozwoli wyparzyć filtr i przeciwdziała ew. przejściu kawy posmakiem papieru. Po 20-30 sekundach należy wylać wodę z filtra (nie trzeba oczywiście dodawać, że drip powinien być ustawiony na kubku, który przyjmie najpierw ew. wodę z wyparzania a później aromatyczny, kawowy napar). Świeżo zmieloną porcję kawy wsypujemy do papierowego filtra umieszczonego w dripie i zalewamy wodą o temperaturze ok. 90-95 stopni, wlewając tylko tyle wody, by ledwie przykryła kawę w filtrze. Takie właśnie wstępne zaparzenie powinno zapewnić bardziej zrównoważoną ekstrakcję. Po odczekaniu 30 sekund, wlewamy resztę wody. Następnie przykrywamy drippera np. talerzykiem i odczekujemy 2 minuty, aby kawa się zaparzyła. Dobrze jest w tym czasie odkrywać z drippera kilka razy talerzyk, a także przemieszać kawę w filtrze łyżeczką, by uzyskać głęboki, wyrazisty smak.

 

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

8 Inne produkty w tej samej kategorii